Betonnen tafel

Een betonnen tafel voor keuken, tuin of salon.

Een betonnen tafel voor binnen en buiten. Voor buitengebruik ideaal omdat hij weerbestendig is en een prachtige basic is voor een park, tuin, plein, of terras. Ook voor binnen is een betonnen tafel vooral mooi. Hij kan gecombineerd worden met uiteenlopende stijlen. Zowel modern, landelijk, romantisch, urban of industrieel matchten perfect met beton.


Voor de tafels met betonnen voet en houten blad is samengewerkt met Tables XL. Omdat Marcolina Terrazzo en Beton een klein bedrijf is, is een persoonlijke benadering vanzelfsprekend. Ontwerpers kloppen daarom graag bij Marcolina aan.

Hoe wordt een betonnen tafel gemaakt?

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De betonspecie wordt gestort in een houten bekisting. Er wordt een versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht. Het tafelblad wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat. Om het beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt de tafel uit de bekisting gehaald. De tafel moet nu ongeveer 2 weken drogen. Hierna kan het afwerken beginnen: licht opschuren, luchtbellen dichtzetten, impregneren of coaten. Impregneren of coaten van een betonnen tafel is noodzakelijk ter bescherming tegen vlekken en zuren. Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt de tafel de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag. Zoals op de foto’s al zichtbaar is, is het mogelijk een betonnen tafel te maken in verschillende kleuren. Dit gebeurt door toevoeging van kleurstof in het betonmengsel. De kleurstof doet geen afbreuk aan de sterkte van het materiaal. Marcolina is specialist in het maken van gekleurde beton.

Hoe onderhoud je een betonnen tafel?

Voor het onderhoud  adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Met neutraal wordt bedoeld PH-neutraal (met weinig zuren). Bijvoorbeeld ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie.
Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elke betonnen tafel een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Dit maakt het uiterlijk van de tafel minder kwetsbaar.
Schadelijk voor een betonnen tafel zijn zuren zoals: antikalk-middelen, (schoonmaak-)azijn, chloor, bleekmiddel, cementsluierverwijderaar, citroensap en sinaasappelsap. Zuren gaan een reactie aan met het kalk in het cement wat tot doffe plekken van het oppervlak kan leiden. Het wordt aanbevolen de beton enkele keren per jaar te behandelen met een was voor natuursteen. Hierdoor is de beton beter bestand tegen schadelijke stoffen. Door wekelijks schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel ontstaat ook een beschermende laag op de tafel.
Wanneer er toch zure of bijtende stoffen in aanraking komen met de tafel is afspoelen met water de beste optie.

Wat is de prijs betonnen tafel?

De prijs voor een betonnen tafel is afhankelijk van een aantal factoren:

– Keuze voor een bestaande mal die hergebruikt kan worden
– Afmetingen
– Wel of geen onderstel of tafelpoten
– Vorm en constructie
– Materiaal en kleur

U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. Aarzel niet om te bellen, te mailen of een bezoek te brengen aan de werkplaats. Onze contactgegevens vindt u op de contactpagina van deze site