Betonnen wastafel

Een betonnen wastafel is een mooie ‘basic’ in een badkamer

Hij is strak, neutraal en karaktervol. Een betonnen wastafel gaat lang mee. Enerzijds omdat hij ijzersterk en slijtvast is, anderzijds omdat hij tijdloos is. Beton is namelijk makkelijk te combineren met verschillende stijlen.

Hoe wordt een betonnen wastafel gemaakt?

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De betonspecie wordt gestort in een houten bekisting. Alle eventuele uitsparingen zijn hierbij in de mal verwerkt. Voor iedere betonnen wastafel wordt een unieke bekisting gemaakt. Er wordt een versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht. De wastafel wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat. Om het beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt de wastafel uit de bekisting gehaald. De wastafel moet nu ongeveer 2 weken drogen. Hierna kan het afwerken beginnen: Licht opschuren, luchtbellen dichtzetten, impregneren of coaten. Impregneren of coaten van een betonnen wastafel is noodzakelijk ter bescherming tegen vlekken en zuren. Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt de wastafel de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag. Een betonnen wastafel kan ook op kleur gemaakt worden. Dit gebeurt door toevoeging van kleurstof in het betonmengsel. De kleurstof doet geen afbreuk aan de sterkte van het materiaal. Marcolina is specialist in het maken van gekleurde beton.

Hoe onderhoud je een betonnen wastafel?

Voor het onderhoud  adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Met neutraal wordt bedoeld PH-neutraal (met weinig zuren). Bijvoorbeeld ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie.
Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elke betonnen wastafel een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Dit maakt het uiterlijk van de wastafel minder kwetsbaar.
Schadelijk voor een betonnen wastafel zijn zuren zoals: antikalk-middelen, (schoonmaak-)azijn, chloor, bleekmiddel, cementsluierverwijderaar, citroensap en sinaasappelsap. Zuren gaan een reactie aan met het kalk in het cement wat tot doffe plekken van het oppervlak kan leiden. Het wordt aanbevolen de beton enkele keren per jaar te behandelen met een was voor natuursteen. Hierdoor is de beton beter bestand tegen schadelijke stoffen. Door wekelijks schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel ontstaat ook een beschermende laag op de wastafel.
Wanneer er toch zure of bijtende stoffen in aanraking komen met de wastafel is afspoelen met water de beste optie.

Wat is de Prijs van een betonnen wastafel?

De prijs van een betonnen wastafel is afhankelijk van een aantal factoren:

– Keuze voor een bestaande mal die hergebruikt kan worden
– Afmetingen
– Aantal wasbakken
– Sparingen voor een kraan of zeeppompje
– Materiaal en kleur

U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. Aarzel niet om te bellen, te mailen of een bezoek te brengen aan de werkplaats. Onze contactgegevens vindt u op de contactpagina van deze site.