Betonnen aanrecht

Een betonnen aanrecht is een mooie ‘basic’ in een keuken.

Hij is strak, neutraal en karaktervol. Een betonnen aanrecht gaat lang mee. Enerzijds omdat hij ijzersterk en slijtvast is, anderzijds omdat hij tijdloos is. Beton is namelijk makkelijk te combineren met verschillende stijlen.

Hoe wordt een betonnen aanrecht gemaakt?

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De betonspecie wordt gestort in een houten bekisting. Alle eventuele uitsparingen zijn hierbij in de mal verwerkt. Voor iedere betonnen aanrechtblad wordt een unieke bekisting gemaakt. Er wordt een versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht. Het blad wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat. Om het beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt het aanrechtblad uit de bekisting gehaald. Het aanrechtblad moet nu ongeveer 2 weken drogen. Hierna kan het afwerken beginnen: licht opschuren, luchtbellen dichtzetten, impregneren of coaten. Impregneren of coaten van een betonnen aanrecht is noodzakelijk ter bescherming tegen vlekken en zuren. Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt het aanrechtblad de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag. Een betonnen aanrechtblad kan ook op kleur gemaakt worden. Dit gebeurt door toevoeging van kleurstof in het betonmengsel. De kleurstof doet geen afbreuk aan de sterkte van het materiaal. Marcolina is specialist in het maken van gekleurde beton.

Hoe onderhoud je een betonnen aanrecht?

Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elke betonnen aanrecht een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Dit maakt het uiterlijk van de aanrecht minder kwetsbaar. Voor het regelmatig onderhoud adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie. Verder wordt aanbevolen de betonnen aanrecht enkele keren per jaar te behandelen met een was voor natuursteen. Door spanningen in het materiaal kunnen er na verloop van tijd haarscheurtjes in het oppervlak ontstaan. Dit komt vooral voor in smalle stroken. Bijvoorbeeld voor en achter de kookplaat en spoelbak. Dit is niet schadelijk voor de sterkte van het blad. In het gebruik kunnen er kleine gaatjes in het oppervlak ontstaan. Deze kunnen met een cementpapje gestopt worden. Het wordt afgeraden hete pannen direct van het vuur op het blad te zetten.

Wat is de prijs van een betonnen aanrecht?

De prijs van een betonnen aanrechtblad wordt berekend per strekkende meter.

vanaf €360,00 per strekkende meter.

Factoren die invloed hebben op de prijs:
– Bladdiepte, -dikte, -lengte
– Sparingen
– Waterkering
– Spoelbak
– Materiaal en kleur

U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. Aarzel niet om te bellen, te mailen of een bezoek te brengen aan de werkplaats. Onze contactgegevens vindt u op de contactpagina van deze site.