Terrazzo wastafel

Een terrazzo wastafel is een mooie ‘basic’ in een badkamer.

Terrazzo is ontstaan in Italië. Bij de bouw van kerken, waarbij veel marmer en graniet werd gebruikt, werd het afval gebruikt als toeslagmiddel voor betonnen vloeren. Omdat op de vloeren veel gelopen werd, werden ze als het ware gepolijst. De kleine stukjes graniet en marmer werden zichtbaar aan het oppervlak. Men vond dit zo mooi dat men ook andere producten zoals de terrazzo wastafel ging maken.

Er werd veel geëxperimenteerd met kleuren, mengverhoudingen, licht en donker cement, stukjes gekleurd glas en ook schelpjes. Een terrazzo wastafel is tijdloos. Hij heeft een natuurlijke, basic uitstraling en is daardoor met veel stijlen en trends te combineren. Een interessante link in dit verband is het Terrazzoproject Milano Designweek 2014.

Maken van een terrazzo wastafel

Een terrazzo wastafel van Marcolina wordt prefab op de werkplaats gemaakt. Het terrazzo wordt gegoten in een mal. De vorm en grootte worden afgestemd op de wensen van de klant. De wastafel heeft een basis van gewapend beton. Deze samenstelling maakt de wastafel ijzersterk en slijtvast. Een terrazzo wastafel wordt contra gestort en getrild. Hierdoor ontstaat een glad en goed verdicht oppervlak. Na ongeveer 3 dagen wordt de wastafel uit de bekisting gehaald en voor de eerste keer geschuurd. Na het dichtmaken van de luchtgaatjes begint het schuren en polijsten. Tot slot wordt de wastafel geïmpregneerd en voorzien van een waslaag.

Een terrazzo wastafel kan in verschillende kleuren en kleurcombinaties gemaakt worden. De kleur is afhankelijk van de gekozen korrels en de kleur van de cement. Veel gebruikte natuursteenkorrels zijn graniet, marmer en hardsteen. Voor de korrels is het mogelijk een toevoeging te gebruiken zoals parelmoer of glas. Eventuele kleurstof in de cement doet geen afbreuk aan de sterkte van het materiaal.

Onderhoud van een terrazzo wastafel

Het juiste onderhoud van een terrazzo wastafel is het regelmatig boenen met groene of zachte zeep. Groene zeep is gemaakt van lijnolie, zachte zeep van soja-olie. Door het regelmatig onderhoud van de terrazzo wastafel met deze zeepsoorten blijven er bij elke schoonmaakbeurt restjes zeep achter. Hierdoor ontstaat een beschermlaagje. Regelmatig betekent 1 x per week bij een nieuwe wastafel en later 1 x per maand. Tevens wordt aanbevolen 3 tot 4 x per jaar de wastafel te behandelen met was voor natuursteen. Dit geeft een extra beschermlaag en een glanslaag.
Chemische schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor een terrazzo wastafel. Zij maken het oppervlak ruw doordat de cement tussen de korrels aangetast wordt. Na gebruik van deze stoffen dient de wastafel direct met schoon water nagespoeld te worden.

Prijzen terrazzo wastafel

De prijs voor een terrazzo wastafel is afhankelijk van een aantal factoren:

– Keuze voor een bestaande mal die hergebruikt kan worden
– Afmetingen
– Aantal wasbakken
– Sparingen voor een kraan of zeeppompje
– Materiaal en kleur

Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. Aarzel niet om te bellen, te mailen of een bezoek te brengen aan de werkplaats. Onze contactgegevens vind je op de contactpagina van deze site.