Geschiedenis

Geschiedenis terrazzo

Marcolina is al bijna 100 jaar gespecialiseerd in het maken van terrazzo.
Terrazzo is de Italiaanse benaming voor een mengsel van cement en gebroken natuursteen.

Maniago – Chicago
Vincenzo Giuseppe Marcolina, geboren 17 november 1885 te Maniago – Italië, vertrekt op 17-jarige leeftijd naar Chicago. Hij doet dit in navolging van andere jonge Italianen die in Amerika een betere toekomst zoeken. Hij werkt eerst in de kopermijnen en komt daarna in aanraking met het terrazzo vak.
Na zeven jaren besluit hij weer terug te gaan naar Italië. Als hij dan opgeroepen wordt voor militaire dienstplicht vertrekt Vincenzo opnieuw. Dit keer gaat de reis naar Nederland.

Vincenzo Marcolina
Vincenzo Marcolina

Via deze link leest u meer over de geschiedenis van Terrazierri in Ollanda

Nederland
Vincenzo Marcolina verhuist naar Den Haag. Hij heeft daar een oom met een eigen terrazzo bedrijf  ‘Gubesci’. Hij wordt vaak op karwei gestuurd in Brabant  voor het maken van een granito vloer of aanrechtblad. Zo leert hij zijn latere vrouw Louisa Henrica van Amelsvoort kennen. In 1916 trouwt hij met haar. Drie jaar later besluit hij voor zichzelf te beginnen.

Italianen in Zuid Nederland
Italianen in Zuid Nederland

Oprichting van het bedrijf
‘s-Hertogenbosch, Augustus 1919
De op dat moment 34-jarige Vincenzo Marcolina vestigt zich in de Zusters van Orthenpoort en begint daar het bedrijf:

V. Marcolina  Fabrikant van mozaïek en granito vloeren

Na 33 jaren verhuist het bedrijf van hartje binnenstad naar de Maastrichtse weg. Men houdt zich op dat moment voornamelijk bezig met het leggen van terrazzo douche-, toilet- en keukenvloeren. Veel van de nog bestaande granito vloeren in de wat oudere Bossche huizen zijn in deze periode door Marcolina gemaakt. Naast particuliere opdrachtgevers wordt ook gewerkt voor ziekenhuizen kloosters en andere grote instellingen. In panden zoals ‘Reinier van Arckel’ in de Hinthamerstraat, ziekenhuis ‘Johannes de Deo’ aan de Choorstraat en het ‘Paleis van Justitie’ aan de Sint Jorisstraat zijn nog steeds vloeren van toen te zien.

Ster van verdienste
Rome – ‘s-Hertogenbosch, 30 December 1923 Vincenzo Marcolina ontvangt:
La decorazione della – stella al merito del l ‘avoro all ‘ estero
Hij ontvangt deze ster van verdienste uit naam van Sua maestra Vittorio Emanuele III per grazia di Dio. De onderscheiding is een bewijs van vaderlandschap, rechtschapenheid en werkvlijt.

Ster van verdienste

 

De tweede generatie
Vincenzo Marcolina en Louisa van Amelsvoort krijgen 12 kinderen. Drie kinderen zijn evenals hun vader niet honkvast en emigreren naar Australië.

Famiglia Marcolina
Famiglia Marcolina

Vier zoons komen uiteindelijk in het bedrijf terecht: Sante (Jok) Marcolina, Vincenzo jr. (Vincent) Marcolina, Umberto (Bert) Marcolina, Luigi (Lou) Marcolina.

De bedrijfsnaam verandert in: V. Marcolina & zoon en later in: V.O.F. V. Marcolina & Zonen.

Luigi-Vincenzo-Umberto
Luigi-Vincenzo-Umberto

De vraag naar granito vloeren neemt af. In plaats daarvan houdt het bedrijf zich steeds meer bezig met het vervaardigen van prefab beton producten. De productie van het granito / terrazzo aanrechtblad blijft gehandhaafd.

De derde generatie
‘s-Hertogenbosch, 31 Augustus 1956
Vincenzo Marcolina overlijdt op 73-jarige leeftijd. De verhuizing naar de huidige locatie, Boksheuvelstraat 8, maakt hij nog net mee. Tot kort voor zijn dood heeft hij gewerkt in het bedrijf dat zijn levenswerk was. Zijn zoons Sante, Vincenzo jr., Umberto en Louis gaan hiermee door.
Ook deze generatie zorgt voor eigen opvolgers. In 1985 en 1990 treden respectievelijk Gerjan Marcolina en Vincent Marcolina (beide zoons van Vincenzo Marcolina jr.) in dienst.

Marcolina-derde-generatie
Marcolina-derde-generatie

Wederom veranderen de werkzaamheden. De grote vraag naar granito aanrechtbladen vanaf de jaren negentig zorgt ervoor dat het accent weer op terrazzowerk komt te liggen. Het nieuwe millenium brengt nieuwe werkzaamheden: Veel particulieren geven de voorkeur aan een betonnen aanrechtblad en wastafel. Uiteraard heeft het bedrijf in de loop der jaren de nodige vernieuwingen ondergaan. De kern van het werk echter, ‘het vakmanschap van de Italiaanse terrazzowerker’ is blijven bestaan.
Dit vakmanschap wordt nu al 95 jaar van vader op zoon doorgegeven.