Betonnen aanrechtblad maken

Een betonnen aanrechtblad maken blijft voor Marcolina een uitdaging.

Een uitdaging vanaf het 1e overleg betreffende het ontwerp, de keuze voor het materiaal tot en met de afwerking en het plaatsen.
Hoe gaat het maken van een betonnen aanrechtblad in zijn werk?

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 1 De mal

Voor ieder aanrechtblad wordt een unieke mal gemaakt. Dit is meestal een houten bekisting. Afhankelijk van de vorm kan ook gebruik gemaakt worden van rubber of polyester mallen. In de mal worden de eventuele uitsparingen voor kraan, spoelbakken en kookplaat verwerkt. Er wordt een versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht. Op de foto hierna zie je een mal van een keukenblad waaraan een verwarmingselement is toegevoegd.

Betonnen aanrechtblad maken

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 2 De betonspecie

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De samenstelling van de betonspecie wordt afgestemd op de grootte en de vorm van het aanrechtblad. Het is ook mogelijk gekleurde beton te maken. Tijdens het mengen van de specie worden pigmenten toegevoegd om de beton een kleur te geven. Voor lichte / heldere kleuren wordt witte in plaats van grijze cement gebruikt. Het mengen van betonspecie is van meer factoren afhankelijk. Bij een 2e product kunnen daarom kleurverschillen ontstaan. Het pigment heeft ook invloed op de uiteindelijke harding van het beton. Het toevoegen van pigmenten doet, mits vakkundig toegepast, geen afbreuk aan de sterkte van de beton.
Grijs beton

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 3 Het storten

Het aanrechtblad wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat.
Om de beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt het aanrechtblad uit de bekisting gehaald. Het aanrechtblad moet nu ongeveer 2 weken drogen.

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 4 De afwerking

Hierna kan het afwerken beginnen: Licht opschuren, luchtbellen dichtzetten, impregneren of coaten. Impregneren of coaten is noodzakelijk om het blad beter bestand te maken tegen vlekken en zuren.
Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt het aanrechtblad de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag.

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 5 Het transport

Bladen worden altijd prefab gemaakt. De klant bepaalt of het blad gehaald of gebracht wordt. Marcolina heeft de mogelijkheid zelf te transporteren en werkt ook samen met een transportbedrijf. Dit is soms noodzakelijk als een blad uitzonderlijk zwaar of groot is of bijvoorbeeld met een kraan op een verdieping gebracht moet worden.

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 6 Het gebruik

Kijk in onze fotogalerij voor de verschillende bladen. Voor het onderhouden van het aanrechtblad verwijzen we naar de pagina Onderhoud betonnen aanrechtblad, voor prijzen naar de pagina Prijs betonnen aanrechtblad.