Granito is

Terrazzo, Graniet, Granito is …

Wat is het verschil tussen Granito, Terrazzo en Graniet?
De termen Terrazzo en Granito worden gebruikt voor hetzelfde materiaal:

Een gegoten mengsel van natuursteenkorrels en cement,  met een fijn geschuurd oppervlak.

Graniet is niet hetzelfde, graniet is een natuursteen. Deze wordt in in gebroken vorm wel gebruikt in granito. Er wordt vaker gesproken van terrazzo omdat granito nogal eens wordt verwisseld met graniet. In Italië (de oorsprong van de Nederlandse terrazzowerker) wordt ook gesproken van  terrazzieri en niet van granitisti.

Granito is …

Granito is ontstaan in Italië. Bij de bouw van kerken, waarbij veel marmer en graniet werd gebruikt, werd het afval gebruikt als toeslagmiddel voor betonnen vloeren. Omdat op de vloeren veel gelopen werd, werden ze als het ware gepolijst. De kleine stukjes graniet en marmer werden zichtbaar aan het oppervlak. Men vond dit zo mooi dat men ook andere producten van beton waaraan natuursteenkorrels werden toegevoegd ging maken. Het begin van granito zoals we het nu nog kennen. Er werd veel geëxperimenteerd met kleuren, mengverhoudingen, licht en donker cement, stukjes gekleurd glas en ook schelpjes. De vloeren uit de Italiaanse kerken zijn nog steeds heel mooi. Granito is een tijdloos materiaal. Het heeft een natuurlijke, basic uitstraling en is daardoor met veel stijlen en trends te combineren. Zie hiervoor ook onze fotogalerij: Terrazzo aanrechtblad; Terrazzo wastafel. Een interessante link in dit verband is ook het Terrazzoproject Milano Designweek 2014
Wat granito is, qua uiterlijk,  is afhankelijk van de gekozen korrels en de kleur van de cement. Veel gebruikte natuursteenkorrels zijn graniet, marmer en hardsteen. Voor de korrels is het mogelijk een toevoeging te gebruiken zoals parelmoer of glas. Door afwijkende keuzes in kleur en materiaal toevoegingen krijgt terrazzo een andere uitstraling. Dit is met name toegepast door de Memphisgroep. Dit is een groep industriële vormgevers uit de jaren 1981-1988, opgericht door Ettore Sottsass. Zij introduceerden granito in het moderne design.
Terrazzo MemphisTerrazzo Memphis