Betonnen wastafel maken

Een betonnen wastafel maken blijft voor Marcolina een uitdaging.

Een uitdaging vanaf het 1e overleg betreffende het ontwerp, de keuze voor het materiaal tot en met de afwerking en het plaatsen.
Hoe gaat het maken van een betonnen wastafel in zijn werk?

Een betonnen wastafel maken – Stap 1 De mal

Voor iedere wastafel wordt een unieke mal gemaakt. Dit is meestal een houten bekisting. Afhankelijk van de vorm kan ook gebruik gemaakt worden van rubber of polyester mallen. In de mal worden de eventuele uitsparingen voor kranen en zeeppompje verwerkt. Er wordt een versteviging van betonijzer en polyestervezel aangebracht.
Betonnen wastafel maken Wastafel gekleurd beton

Een betonnen wastafel maken – Stap 2 De betonspecie

Beton is een samenstelling van zand, cement, grind en andere hulpstoffen. De samenstelling van de betonspecie wordt afgestemd op de grootte en de vorm van de wastafel. Het is ook mogelijk gekleurde beton te maken. Tijdens het mengen van de specie worden pigmenten toegevoegd om de beton een kleur te geven. Voor lichte / heldere kleuren wordt witte in plaats van grijze cement gebruikt. Het mengen van betonspecie is van meer factoren afhankelijk. Bij een 2e product kunnen daarom kleurverschillen ontstaan. Het pigment heeft ook invloed op de uiteindelijke harding van het beton. Het toevoegen van pigmenten doet, mits vakkundig toegepast, geen afbreuk aan de sterkte van de beton.

Een betonnen wastafel maken – Stap 3 Het storten

De wastafel wordt contra gestort zodat een gladde en vlakke toplaag ontstaat.
Om de beton goed te verdichten wordt de mal op een trilbank gelegd. Na ongeveer 4 dagen is de beton voldoende uitgehard en wordt de wastafel uit de bekisting gehaald. De wastafel moet nu ongeveer 2 weken drogen.

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 4 De afwerking

Hierna kan het afwerken beginnen: Licht opschuren, luchtbellen dichtzetten, impregneren of coaten. Impregneren of coaten is noodzakelijk om het blad beter bestand te maken tegen vlekken en chemische stoffen.
Bij impregneren wordt de beschermende vloeistof in het beton opgenomen. Hierdoor behoudt de wastafel de oorspronkelijke uitstraling van beton. Bij coating wordt een beschermende laag op het beton aangebracht. Deze biedt een betere bescherming maar blijft zichtbaar als extra laag.

Het resultaat

Een aantal wastafels zijn te bezichtigen in de fotogalerij.

Een betonnen aanrechtblad maken – Stap 5 Het gebruik

Na montage is de wastafel gebruiksklaar. Voor het regelmatig onderhoud adviseren wij wekelijks schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld ouderwetse groene zeep op basis van sojaolie of lijnolie. Verder wordt aanbevolen de beton enkele keren per jaar te behandelen met een was voor natuursteen. Het wordt aangeraden geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het reinigen en chemische stoffen snel te verwijderen om uitbijten te voorkomen.

Heb je nog vragen, aarzel niet te bellen, te mailen of een bezoek te brengen aan onze werkplaats. Onze gegevens vind je op de contactpagina. Meer informatie over de prijs vind je hier.